Site icon Haber Kuzey Kıbrıs

EKONOMİ VE ENERJİ BAKANLIĞI’NDAN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI!

Sevgili gazeteci arkadaşlarım,

Sizlerle bugün ilk altı ayda bakanlığımızın ve bize bağlı dairelerin hangi icraatları gerçekleştirdiğini anlatmak için toplanmış bulunmaktayız . Gerçekleştireceğimiz bu toplantıda yapmak istediklerimizi ve ilk altı ayda yaptıklarımızı anlatırken ayni zamanda da ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumun bir fotoğrafını çekerek daha iyiye gidebilmek için vizyonumuzu ve önerilerimizi anlatacağız…
Hepimizin bildiği gibi hem sağlık hem de ekonomik olarak zorlu bir pandemic sürecinden geçiyoruz. Ekonomik daralma ile boğuşmaktayız. Hem devlet hem de hükümetler olarak imkanlarımızı kullanıyoruz ve toplumun bu krizi mümkün olabilecek en az hasar ile atlatmasını sağlamaya çalışıyoruz.
Şunu unutmamaız gerekiyor KKTC olarak 2009 krizi ve sonrasında da 2017’de itibaren ekonomik yavaşlama yaşadık. Maalesef istanbul escort pandemi bizi bu süreçten çıkamadan yakaladı . Yaşadığımız bir çok sorun zaten var olan sorunlardı ama belki belirgin olmayan bir şekilde sürüyordu .
Pandemi bizi bütün bu sorunlar ile yüzleşmeye zorladı.
2011 yılından bu yana kişi başı gelire bakacak olursak 3500 dolar civarı fakirleştik. Pandemi krizi ile işsizliğin %10 civarlarına çıktığını gördük. Özellikle gençlerin ve kadınların pandemi krizinde daha da zorlandıklarını gördük . Turizm ve yüksek öğrenim sektörlerine aşırı bağımlılıktan dolayı Ekonomik faaliyetlerimizin ciddi şekilde etkilendiğini gerçeği ilede bir kez daha karşı karşıya kaldık. Yapısal sorunlarımız bu krizle büyüdü , derinleşti ve daha da aciliyet kazandı.
Uzun yıllar Ekonomi bakanlıklarının sadece sanayi arsaları ve KIBTEK’ten sorumlu olduğu düşünülen bir süreç yaşadık . Tam da bu yüzden DPÖ’nün de 5 yıllık kalkınma planları yapmaktan vazgeçtiği dönemleden bugüne plansız bir ekonomi ile sadece mali polotiklar ile günü kurtarmaya çalıştık .
AMA şimdi pandemi ile şunu görüyoruz ki bu böyle devam edemez etmemeli….
Kanımca önce şunu kabül etmemiz gerek …
KONU NORMALLEŞME İSE ….. Pandemi sonrasıda eski normale dönmemiz bize birşey kazandırmayacak çünkü yaşadıklarmız aslında pandemic krizinin çok öncesinde başladı ve eski normale dönmemiz aslında hiç bir sorunumuzu uzun vadede çözmiyecek . BİZE YENİ BİR NORMAL GEREK . Normaleşeceksek yeni ekonomik büyümeye dayalı bir model yaratmamız gerek .

Dünyada küreselleşme ve teknoloji kullanımı her geçen gün artmaktadır. Ekonomik rekabet edebilirlik ve sürdürülebilirlik kavramları yepyeni bir boyut kazamaktadır. ükemizin bu koşullara adapte olabilmesi için, uzun vadeli ‘ekonomik kalkınma vizyonu’ tüm paydaşlar ile birlikte sorgulanmalı ve toplumsal uzlaşı içerisinde şekillendirilmelidir.
Ekonomik ve sosyal kalkınma vizyonunun makro düzeyde katılımcı bir yaklaşımla belirlenmesi, lokomotif sektörlerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasını ve bu sektörlerin zengileştirilmesi, sosyal ihtiyaçların planlı ve zamanında karşılanmasını, kaynakların ise verimli ve etkin kullanılmasını mümkün kılabilen, bir ekonomik modele geçmeliyiz.
Bu anlayış çerçevesinde, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından Ekonominin planlanması mümkün olmasa da ilk altı ayda kendi yapabileceklerimizi yapıp hükümet ortaklarmızla gerekli istişareleri yapmaya çalıştık .
‘çocuklarımıza nasıl bir gelecek bırakmak istiyoruz?’
sorusuna yanıt aradığımız bu 6 ayda çalışmanın, sağlıklı bir zeminde ilerleyebilmesi sağladık.
Çok net olarak şunu gördük…
• Daha çok ürettiğimiz
• Daha çok ihracat yaptığımız ,
• Turizm ve yüksek öğreninimin daha akılcı ve sağlam temeller ile yapıldığı
• Eğitimde uzmanlaşmanın ve farklı becerilerin yanında yaratıcılığın kazandırıldığı
• katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin üretildiği
• Kadın ve gençlere daha çok iş yaratabilen
Ekonomik büyüme odaklı bir planlama yapmasak şu anda yaşadıklarımızdan kurtulma şansımız yok.

Bir siysetci olarak diyorum ki siyasetin de alması gereken ders, istikrarlı ve güçlü hükümetlerin işbaşına gelmesi gerektiğidir.

İşte bu vizyon ile 6 ay hareket ettik . ve bu vizyon ile de devam edeceğiz .

Saygılarımla …

 

basın toplantısı

Exit mobile version