Site icon Haber Kuzey Kıbrıs

TÜRK HAVA YOLLARI’NDAN AÇIKLAMA!

“Uçuşu olan misafirlerimiz seyahat belgeleri ile havalimanı ulaşımlarını gerçekleştirebilirler”

Avustralya’nın Melbourne ve Sydney şehirlerinde yaşayan Kıbrıslı Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle çevrim içi görüşmeler yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, her iki görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin kültürel mirası öğrenme ve korumalarında gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında, kendisinin sadece KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin Cumhurbaşkanı olmadığını, aynı zamanda yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkleri de temsil ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Tatar, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin KKTC için çok değerli olduğunu ve bu tür görüşmelerin ve temasların artarak devam edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, 1956 yılında kurulan Victoria Kuzey Kıbrıs Türk Toplumu’nun 1960 anlaşmalarından önceye ve bu kadar uzun geçmişe dayanmasına dikkat çekerek, “Bu da, Kıbrıslı Türklerin çektikleri acılardan dolayı dünyanın diğer ucuna yeni bir hayat kurmak için Kıbrıs’tan ayrıldıklarına ancak gittikleri yerde kendi kültür ve miraslarını muhafaza etmeye çalıştıklarına işaret ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın Kıbrıs meselesinin geçmişini ve 27-29 Nisan’da Cenevre’de yapılacak 5+BM gayriresmî Kıbrıs görüşmeleri öncesi KKTC’nin pozisyonunu anlatarak, Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşmanın ancak egemen eşitlik temelinde yan yana yaşayan iki devletin iş birliği ile mümkün olabileceğine vurgu yaptı ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından destek gören bu politikanın hem bölgede hem de Kıbrıs’ta barış ve istikrarın sağlanması için gerekli olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Tüm taraflar için kazan kazan modeli budur. Federal çözüm müzakereleri Rum tarafının güç ve refahı Kıbrıslı Türklerle paylaşmak istememeleri ve sayısız sonuçsuz müzakere sonucu tükenmiştir” dedi.

 

Kaynak: Gündem Kıbrıs

Exit mobile version