Site icon Haber Kuzey Kıbrıs

Tüketim azaldı, fiyatlar düştü

VİRÜS VE SICAK ESNAFI VURDU…

Önlemlerini alan ve uzun süredir kapalı olan açık pazarlarda yeniden tezgâh açan esnaf, ilgi ve talebin az oluşundan yakındı. Öğrenci ve işçilerin virüs nedeni ile ülkelerine döndüğünü bu nedenle de geçmiş aylara kıyasla pazarı ziyaret edenlerin sayısında düşüş olduğunu vurgulayan esnaf, insanlardaki virüs korkusunun ve sıcağın da işlerin düşmesinde etken olduğunu söyledi. Esnaf, tüketim azaldığı için fiyatların da düştüğünü belirtti.

Ülkemizde Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında kapatılan açık pazarlar, 2 aydan fazla bir süreden sonra dün açıldı. Birçok esnaf önlemlerini aldı ve Lefkoşa Pazarı’nda tezgahlarını açtı.    Lefkoşa Türk Belediyesi’nin pazarın girişlerde aldığı önlemlerde, ziyaretçilerin ateşi ölçüldü, maskeler kontrol edildi. Alışveriş yapmak için açık pazara giden vatandaşlar, girişte ellerini dezenfekte etti, dezenfektanlı paspaslara basıp geçti.    Esnaf, hem vatandaşların virüs tedirginliğinden tam olarak uzaklaşmaması, hem havanın sıcak oluşu, hem de öğrencilerin ve işçilerin ülkelerine dönmesinden dolayı talebin azaldığını, satışın az olduğunu söyledi.

Bazı esnafın ise dün tezgahlarını kurmadığı gözlemlendi.   Meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüş de dikkatlerden kaçmadı. Esnaf, ucuzluğun sebebinin üretimin çok tüketimin az olmasına bağladı. Pazar esnafı, “Oteller kapalı üreticiden ürün almıyor, öğrenci ve işçi ülkesine döndü satışlar azaldı, ek olarak da market sadece belirli üreticiden sınırlı sayıda ürün alıyor, bu nedenle bizler de ürünlerimiz elde kalmasın diye fiyat düşürdük” dedi. Esnaf ne dedi? Esnaf ne dedi? Esnaf ne dedi? İbrahim Kanalar:    “2 ay önce virüsten dolayı kapatılan pazar ile şimdiki pazarı kıyasladığımızda vatandaşın ilgisi oldukça az. Biz geçimimizi açık pazarlardan sağlıyoruz ve uzun süredir kapalı kalmak ekonomik anlamda bizleri oldukça etkiledi. Pazarların açılmasından mutluyuz ama öğrencilerin ve işçilerin ülkelerine dönmesi Pazar esnafını da olumsuz etkiliyor.”

Ahmet Bağrıaçık:    “Pazarların kapanmadan önceki hali ile kıyasladığımda bir miktar talep azlığı oldu bu da hava sıcaklığından kaynaklanır. Tüm pazarcı önlemini de aldı maskesini taktı, tezgahına dezenfektanını koydu. İki ay pazarların kapalı olması herkesi ekonomik açıdan etkiledi ama çok şükür ki işimizin başındayız.”

Mehmet Akkuş:    “Pazarın hiç tadı yok, 2 aydan sonra talebin çok olacağını düşündük ama beklediğimiz gibi olmadı. 2 ay boyunca pazarlarda tezgahlarımızı açamamamız ekonomik anlamda bizi felaket etkiledi. Ürünler elimizde kaldı ve çok büyük zarar ettik. Umarım ilerleyen günler daha iyi olur. Bunların yanında bugün tezgah açmayan Pazar esnafı da var.” İsmail Erol:    “2 aydan fazla süredir kapalı olan pazarlar açıldı ama havanın sıcak olması ve vatandaşların virüsten dolayı tedirginlik duyması sebebi ile pazara ilgi çok az. Uzun süredir açık pazarların kapalı olmasından kaynaklı ekonomik kaybımız da çok oldu. Bugün pazar esnafı LTB’nin almamızı istediği önlemleri de aldı. Maskelerini taktı, dezenfektanlarını yanına aldı ve mesafesini koruyarak çalışmaya dikkat etti.”

Doğan Cingöz:    “Pazarlar açıldı ama vatandaşın ilgisi eskisi gibi değil, bunun sebebinin ise Koronavirüsü olduğunu düşünüyorum. İnsanlar virüsten dolayı tedirgin. 2 ay zor geçti ektiğimiz çileğin çok az bir kısmı satıldı. 9 aydır bekledik 3-4 TL’den ancak satabildik.”

Mustafa Tekin:    “2 aydan sonra tezgahlar pazarlarda kuruldu. Şu an talep az olsa da bunu ilk gün oluşuna, virüsün tedirginliğine ve aşırı sıcağa bağlıyoruz. Pazarların kapalı olduğu müddet boyunca biz Pazar esnafı geçimi sağlamakta zorlandık. Kirası olanlar kira ödemekte, işçisi olanlar ise işçisini ödemekte büyük zorluklar çekti.”

Exit mobile version