Site icon Haber Kuzey Kıbrıs

TATAR: ”SON GÜNLERDE POZİTİF VAKA YOK NORMALLEŞİYORUZ”

Başbakan Ersin Tatar, Kovid-19’la mücadelede son günlerde yapılan testlerde her hangi bir pozitif vakaya rastlanmadığını ancak yine de dikkatli davranılacağını ve Bilim Kurulu ile Sağlık Bakanlığı’nın görüşleri alınarak yavaş yavaş iş yerlerini açma yoluna gideceklerini söyledi.

Başbakan Tatar, “ açılma için 4 Mayıs konuşuluyor. Sağlık Kurulumuz, ilgili diğer kurullarımız çalışmalarını yapıyor. Temas imkanı az olan küçük işletmeler, atölyelerin, makinistler diğer bazı yerlerin ilk mesafeli durulması ve maskeli alış-veril yapılması koşulu ile ilk başta açılması üzerinde duruluyor” dedi.

Ersin Tatar, bir soru üzerine de Türkiye ile temasların hep devam ettiğini ve Türkiye’den bu sürecin bir sonucu olarak ekonomide ortaya çıkan sıkıntıların atlatılması için bir destek geleceğini belirtti.

Tatar, “ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu süreci başarıyla atlattıktan sonra yüksek öğrenim ve turizm sektörlerine yanı sıra konut, tarım, sanayi ve bilişim sektörlerine de yöneleceğini, Devletin bunların gelişmesi için teşvikler uygulayacağını” söyledi.

Başbakan Tatar’ın TGRT’ nin sorularına yanıtları şöyledir:

SORU: Sayın Başbakan KKTC’de Kovid-19 konusunda durum dedir.

BAŞBAKAN TATAR: Biz de ilk vaka Alman turist kafilesinde tespit edildi. Hemen uçuşlarımızı durdurduk, kapıları kapattık, okulları ve daireleri tatil ettik. Elzem hizmetler hariç diğerleri durdu. Son 4-5 gündür vaka yok. Hastalarımızın bir çoğu taburcu oldu. Hastanede şu anda 17 kişi var. Ama kolay bulaştığı için dikkat ediyoruz. Yavaş yavaş bazı iş yerlerinin nasıl açılacağı konusunda çalışmalar devam ediyor.

Açılma için 4 Mayıs konuşuluyor. Sağlık Kurulumuz, ilgili diğer kurullarımız çalışmalarını yapıyor. Temas imkanı az olan küçük işletmeler, atölyelerin, makinistler diğer bazı yerlerin ilk mesafeli durulması ve maskeli alış-veril yapılması koşulu ile ilk başta açılması üzerinde duruluyor.

SORU: Sayın Başbakan KKTC’de halkın yasaklara uyması başarıyı getiriyor. Son günlerde “0” vaka var. Normal yaşama yansıması nasıl olacak?

BAŞBAKAN TATAR: Dikkatli gideceğiz. Temkinli olacağız. Yavaş, yavaş gündelik yaşama , iş yaşamına döneceğiz.
Bizim ekonomimiz yüksek öğrenim ve turizme dayalıdır. Diğer ülkeler ve Türkiye’den gelen öğrencilerimizin sayısın 100 bine yakındır. Bunlarda güçlük yaşanacak. Bütün oteller boş. Ekonomik hayatta büyük sıkıntı oldu. Buna bağlı olarak maliye gelirleri bıçak gibi durdu. KKTC büyük sıkıntı içinde. Diğer ülkelerde de sıkıntı var ama bizde turizm ve eğitim olduğu için büyük sıkıntı var. Diğer yandan konut sektörü de durdu. Yabancıların buraya bu dönemde gelmesi sıkıntılı. Ancak Kıbrıs Türkü birlik ve beraberlik içerisinde, toplumsal dayanışma ve Anavatanın desteği ile geçmişten bu yana bu gibi sıkıntıları aşmış bir halktır. Yine , Türkiye’nin de desteği ile en kısa sürece sıkıntıları aşabileceğimiz yönünde umudumuz vardır.

SORU: Ankara’nın yardımları hakkındaki durum nedir? Bu yardımlar önümüzdeki süreçte devam edecek mi?

BAŞBAKAN TATAR: Biz ilk günden itibaren Türkiye Sağlık Bakanlığı ile temasa geçtik. Bunun yanında Fuat Oktay bey ile sürekli temas halindeyiz. Bunların yanında ben 2 kez Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştüm. Kendileri Türkiye’nin her zaman KKTC’nin yanında olduğunu, KKTC ye yardımlarının devam edeceğini söyledi.
Türkiye’nin desteklerini her zaman mutlulukla hissediyoruz.
Önemli olan Türkiye’nin meseleyi başarıyla atlatması.

Her gün Türkiye Sağlık Bakanı’nın açıklamalarını biz de izliyoruz.
Türkiye ile uçak seferleri başladığında bizim için daha iyi olacak. Bizde vakalarda bir süre öncesine kadar yatay seyir vardı şimdi inişe geçti. Türkiye de sıkıntılarını aşarsa bizim için de iyi olacak. Biz ayrı bir devletiz ama ekonomik anlamda Türkiye ile entegreyiz. İnşallah bayram sonrası durum netleşir ve ekonomimize bir yön verme noktasına geliriz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu süreci başarıyla atlattıktan sonra yüksek öğrenim ve turizm sektörlerine yanı sıra konut, tarım, sanayi ve bilişim sektörlerine de yönelecektir. İki sektöre bağlı kalamayacağımız ortaya çıkmıştır. Devlet bunların gelişmesi için teşvikler uygulayacaktır. Bunun için çalışıyoruz

Exit mobile version