Site icon Haber Kuzey Kıbrıs

Patateste kahreden tablo!

TALEP DÜŞTÜ, PATATES ELDE KALDI…

Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven, patates üreticisinin büyük sıkıntılar içinde olduğunu kaydederek, üretimden vazgeçme noktasında olduğunu söyledi. Koronavirüs sürecinde öğrencilerin ülkelerine dönmesi, otellerin kapanması nedeniyle patates tüketiminin bin 200 tondan 700 tona düştüğünü vurguladı

ÜRETİCİNİN ZARARI BÜYÜK…

Güney Kıbrıs’a geçişlerin durdurulması ile Güney’e satılan patatesin de elde kaldığının altını çizen Halkseven, toplam elde kalan patates miktarının 4-5 bin ton olduğunu kaydetti. Halkseven, patatesin fiyatının, üreticinin maliyet fiyatı olan 2,35 TL’nin de altına düştüğünü ve üreticinin büyük zarara uğrayarak üretimden vazgeçme noktasına geldiğini belirtti

Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik dara düşen üretim sektörü zor durumda. Patates üreticileri ise üretimden vazgeçecek noktaya geldi.    Otellerin kapanması, turistlere kapıların kapanması, Güney Kıbrıs’a geçişlerin durdurulması ve öğrencilerin ülkelerine dönmesi yüzünden ülkede azalan patates tüketimi, ürünün elde kalmasına sebep oldu.    Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven, patates üreticilerinin büyük sıkıntı içinde olduğunu belirterek,  4 -5 bin ton civarı patatesin elde kaldığını vurguladı.    Halkseven, virüs nedeniyle patatesi Güney Kıbrıs’a da satamadıklarını, kaldı ki Güney’de de üretim fazlası olduğunu ifade ederek, kapıların açılması halinde Rumların da patatese talebi olmayacağına dikkat çekti.    Engin Halkseven, ülkemizde aylık patates tüketiminin bin 200 ton olduğunu, Koronavirüs süresince tüketimin 700-800 tona düştüğünü anlattı.    Üreticinin büyük zarara uğradığının altını çizen Halkseven, elde kalan 4-5 bin ton civarı patatesin yarattığı zarar nedeni ile birçok patates üreticisinin borçlu kalacağını ve maliyetlerin karşılanamayacağından dolayı birçok üreticinin patates ekemeyeceğini kaydetti.    Halkseven, şu an patatesin kilosunun marketlerde 1,50 veya 2,00 TL’ye satıldığını, bir kilo patatesin üreticiye maliyetinin 2,35 TL olduğuna dikkat çekti.    Patatesin geçtiğimiz yıl mayıs ayında 3 TL’ye üreticiden alındığını hatırlatan Halkseven, bu yıl 1,50 TL’ye marketlerde patates bulunabildiğini kaydetti. 4-5 bin ton civarı patates elde kaldı    Patates Üreticileri Birliği Başkanı Engin Halkseven, patates üreticilerinin büyük sıkıntılar içinde olduğunu kaydederek,  4 -5 bin ton civarı patatesin elde kaldığını vurguladı.    Koronavirüs sebebi ile ülkelerine dönen öğrenciler, kapanan oteller ve turistin ülkeye gelmemesinden dolayı tüketimin azaldığını söyleyen Halkseven, Güney Kıbrıs’a geçişlerin de durması ile patatesin elde kaldığını belirtti.

Güney Kıbrıs’a satamıyoruz

Halkseven, Güney Kıbrıs’a satılan patatesin Avrupa Birliği tohumundan üretildiğini ve satışın Avrupa Birliği’nde çalışan bir kişinin sertifika vermesi ile gerçekleştiğini söyleyerek, satışa aracı olan ve sertifika veren AB çalışanının virüs sürecinde aracı olamadığını kaydetti.    Halkseven, Güney Kıbrıs’ta da otellerin kapanması ve turistin olmaması nedeni ile patateste ürün fazlalığı olduğunu anlatarak, kapıların açılması halinde Rumların da patatese talebi olmayacağına dikkat çekti. “Tüketim bin 200 tondan 700 tona düştü”    Halkseven, ülkemizde aylık patates tüketiminin bin 200 ton olduğuna dikkat çekerek, Koronavirüs süresince tüketimin  700-800 tona düştüğünü vurguladı.    Sorunları ve elde kalan ürünlerle ilgili birkaç kez Tarım Bakanı ve Başbakanla görüştüklerini belirten Halkseven, hâlâ netice alamadıklarını ifade etti.    Halkseven, şöyle konuştu:    “Hükümetten hiç değilse patatesin bin tonunu Toprak Ürünleri Kurumu’nun alması talebinde bulunduk, ama para yok cevabı alarak reddedildik.    Kaldı ki TÜK her yıl sofralık patatesten ayrı 2 cins patates tohumu getirerek alım garantili bir şekilde üreticiye peşin paraya satıyor.    Ama bu yıl sattığı tohumların hasat zamanı gelmesine rağmen hâlâ paketleme ambarını faaliyete koymamıştır. Patates, hasat zamanını geçirdikten sonra böceklenmeye ve kurtlanmaya başlar”.

“Türkiye’de de pazar yok”

Halkseven, Tarım Bakanlığı ile 3 kez görüştüklerini anlatarak, bakanlığın elde kalan patates için Türkiye’de pazar araştırdığını ama orada da pazar bulunamadığını aktardı.    Halkseven, sonuç olarak tüccarla karşı karşıya kaldıklarını kaydederek, ama gelinen noktada tüccarın da elinin kolunun bağlı olduğunu, fazla ürünü aldığı takdirde zarar edebileceğini söyledi.

“Üretici üretimden vazgeçiyor”

Üreticinin büyük zarara uğradığının altını çizen Halkseven, halkın, gelecek yıl yerli patates tüketemeyeceğini, patatesin yurtdışından ithal edilerek halka daha yüksek fiyatlara satılacağını belirtti.    Halkseven, elde kalan 4-5 bin ton civarı patatesin yarattığı zarar nedeni ile birçok patates üreticisinin borçlu kalacağını söyleyerek, maliyetlerin karşılanamayacağından dolayı birçok üreticinin patates ekemeyeceğini vurguladı.    Engin Halkseven, şu an patatesin kilosunun marketlerde 1,50 veya 2,00 TL’ye satıldığını vurgulayarak, bir kilo patatesin üreticiye maliyetinin 2,35 TL olduğuna dikkat çekti.    Geçtiğimiz yıl mayıs ayında 3 TL’ye üreticiden alındığını hatırlatan Halkseven, bu yıl 1,50 TL’ye marketlerde patates bulunabildiğini kaydetti.

Halkseven, kendi zararının büyük olduğunun altını çizerek, yaşanan sorunlardan dolayı 200 bin TL borçlu kaldığını, ya arsasını, ya da traktörünü satarak borcunu kapatacağını ve bir kez daha patates ekmeyeceğini ifade etti.  Halkseven, birçok üreticinin kendi ile aynı durumda olduğunu söyleyerek, üretimden vazgeçmeyi düşünen çok üretici olduğunun altını çizdi.

Exit mobile version