Site icon Haber Kuzey Kıbrıs

KEMA’dan “Dünya Orman Günü” mesajı: Cam kese böceği ile mücadelede biyolojik ilaçlama ısrarla uygulanmıyor

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “ülkenin orman fakiri bir ülke olduğuna” dikkat çekerek, küresel ısınmanın etkisini hissettirdiği bu dönemde olası bir felaketin etkilerinin azaltılması yönünde “ormanların etkin bir şekilde korunması” ve “ağaçlandırmalarla ormanlık alanlarının artırılması” gerektiğini vurguladı.

Vakıf, “uygulamaya konacak planlı programlı ağaçlandırma projeleriyle orman alanının 100 bin hektara çıkarılmasının sağlanabileceğini, ülkede bunu gerçekleştirmek için potansiyel ağaçlandırma alanlarının mevcut olduğunu ancak siyasi iradenin olmadığını” savundu.

“ORMAN FAKİRİ BİR ÜLKEYİZ… İVEDİ VE RADİKAL ÖNLEMLER ALMALIYIZ”

KEMA Mütevelli Heyeti Başkanı İlkay İlseven, “Dünya Ormancılık Günü’’ dolayısıyla yayımladığı mesajında, dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanların son 30 yıldan bu yana büyük bir tahribatla karşı karşıya olduğunu, her yıl 10-15 milyon hektar ormanlık alanın insan eliyle yapılan yanlış müdahaleler sonucu çıplaklaştığını söyledi.

İlseven, ülke ormanlarında, “günümüzde yaşanan orman ve arazi yangınları, ormanların ormancılık amaçları dışında kullandırılması ve peşkeş çekilmesi, başıboş keçi otlatması, usulsüz kesimler ve böcek zararları sonucu bu tahribatın büyük boyutlarda seyrettiğinin gözlemlendiğini” belirterek, “küresel ısınmanın da yarattığı olumsuzluklar hesaba katıldığında ülkemizde ormancılık gününün önemi her gün daha da artmaktadır. Orman fakiri bir ülke olmamız nedeniyle bu kötü gidişe artık dur deyip ivedi ve radikal önlemler alarak son vermeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“Ağaçlandırma projeleri ile 76 bin 771 hektar olan orman alanı 100 bin hektara çıkarılabilir” diyen İlseven açıklamasında devamla şunları vurguladı:

“Küresel ısınmanın etkisini iyice hissettirdiği bu dönemde felaketin etkilerini azaltmak yönünde düşünülecek tedbirlerin başında hiç kuşkusuz ormanların etkin bir şekilde korunması ve ağaçlandırmalarla alanlarının artırılması gelmektedir. Ormanlardan beklenen ekonomik, hidrolojik, klimatik, sağlık ve regreasyon hizmetlerinden tüm olarak yararlanılması ancak yüzde 18 olan verimli orman açığının süratle kapatılması ile mümkün olacaktır. Uygulamaya konacak planlı programlı ağaçlandırma projeleri sayesinde 76 bin 771 hektar olan orman alanının 100 bin hektara çıkarılması sağlanmış olacaktır. Ülkemizde bunu gerçekleştirmek için potansiyel ağaçlandırma alanları mevcuttur. Ancak ülkemizde böyle bir iradenin olduğunu söylemek mümkün değildir.”

“MEVCUT ORMAN ALANLARI ETKİN BİR ŞEKİLDE KORUNAMIYOR. 90’LI YILLARDA FİDAN ÜRETİMİ 3-4 MİLYON İKEN GÜNÜMÜZDE BU RAKAM 100 BİNLERE GERİLEDİ”

İlseven, “orman alanlarının artırılması bir yana mevcutlar etkin bir şekilde korunamamaktadır” diyerek, “90’lı yıllarda fidan üretimi 3-4 milyon rakamlara çıkmışken günümüzde bu rakam 100 binlere gerilemiştir.” dedi.

“CAM KESE BÖCEĞİ İLE MÜCADELEDE BİYOLOJİK İLAÇLAMA BEŞ YILDIR ISRARLA UYGULANMIYOR VE ORMANLARIN TAHRİBİNE NEDEN OLUNUYOR”

KEMA Mütevelli Heyeti Başkanı İlseven ayrıca, orman koruması açısından bazı zafiyetlerin bulunduğuna da işaret ederek, gerek orman yangınlarıyla mücadelede, gerekse orman zararlıları ile mücadelede “yetersiz” ve “etkisiz” kalındığını ileri sürdü ve “ormanlarımız korumasız bir şekilde tehlikelere karşı koyamadığı için yok olup gitmektedir.” diye ekledi.

“Bu gün ormanlarımızda yaşanan tam da budur” diyen İlseven, bugünlerde ülke gündemini meşgul eden çam kese böceği ile mücadelede “yanlış yöntemler” kullanıldığını söyledi. “Böceğin yoğun olduğu dönemlerde sistemin öngördüğü ve tavsiye ettiği yöntem olan havadan biyolojik ilaçlama 5 yıldır ısrarla uygulanmamakta ve ormanların tahribine neden olunmaktadır” diyen İlseven, “salgın halini alan ve evlere kadar girerek insan sağlığını tehdit eden çam kese böceğine karşı etkin mücadele yöntemini uygulamayan idare ve yönetimleri şiddetle kınıyoruz” dedi.

Exit mobile version