Site icon Haber Kuzey Kıbrıs

İlaç bulamıyoruz!

COVİD- 19, İLAÇ TEDARİĞİNİ SEKTEYE UĞRATTI… Koronavirüs salgını nedeniyle birçok hastalıkla ilgili ilaç stoku azalırken, onkoloji hastaları için İngiltere’den temin edilen bazı ilaçlar da uçak seferlerinin iptal olmasından dolayı ülkeye getirilemedi. İlaç stokunun azalması nedeniyle İlaç ve Eczacılık Dairesi devreye girdi. Eksik olan ve stoku azalan ilaçların siparişlerinin verildiği açıklandı

– İLAÇLAR, İKİ HAFTA İÇİNDE GELECEK… İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Ayşe Gökyiğit, Covid-19 salgını nedeniyle bazı ilaçların tedarik edilmesinde sıkıntı yaşandığını söyledi. Gökyiğit, “Global ilaç üretiminin neredeyse durduğu, mevcut ilaçların ülkelerin kendi kullanımları için rezerve edildiği ve ithalatta ulaşım sıkıntısının yaşandığı bu zor süreçte, her şeye rağmen, zorlukları aşmaya çalışarak, hizmetlerin devamlılığına çalışılmaktadır. Eksik olan veya olabilecek ilaçların siparişleri verilmiş olup, iki haftalık gibi bir süreçte elimize ulaşmaları beklenmektedir” dedi

Tüm dünyayı perişan eden Koronavirüs salgını, bir ada ülkesi olan KKTC’yi de her yönden olumsuz etkiledi.    Salgın yüzünden ülkenin olumsuz etkilenmediği sektör kalmadı. Ekonominin beslendiği başta turizm, eğitim ve inşaat sektörünün içler acısı durumu ortadayken, insan ve toplum sağlığını çok yakından ilgilendiren ilaçlar konusunda da sıkıntı yaşanıyor.    İlaç stokumuz Koronavirüs darbesinden nasibini alırken, ilaçları İngiltere’den gelen kanser hastaları da ilaçsız kaldı.

Koronavirüs belasının patlak vermesiyle ülkemizdeki başta kanser hastaları büyük mağduriyet yaşarken, diğer hastalar da zaman zaman ilaç bulmakta zorlanıyor.    Koronavirüs salgını nedeniyle birçok hastalıkla ilgili ilaç stoku azaldı. Onkoloji hastaları için temin edilen bazı ilaçlar da henüz ülkeye getirilemedi.    Biten ve sadece İngiltere’den temin edilebilen onkoloji ilaçları, ülkeye uçuşların iptal edilmesi nedeniyle tedarik edilemedi.        Bazı hastalıklara ilişkin ilaç stoku azaldı ancak İlaç ve Eczacılık Dairesi devreye girdi. Eksik olan ve stoku azalan ilaçların siparişlerinin verildiği ve iki haftalık gibi bir süreçte tedarik edileceği açıklandı.

Konuyla ilgili KIBRIS’a açıklama yapan İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Ayşe Gökyiğit, Covid -19 salgını nedeniyle bazı ilaçların tedarik edilmesinde sıkıntı yaşandığını belirtti.    Gökyiğit, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık servislerinde kullanılmak üzere gereksinim duyulan ilaç ve malzemelerin, ihale, piyasa ve dış temsilcilikler vasıtasıyla temin edildiğini anımsattı. Covid- 19 salgını nedeniyle ihaleler durduruldu    İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Ayşe Gökyiğit, ilaç ihalesinin bu yıl seçim yasaklarına denk gelmesine rağmen Yüksek Seçim Kurulu’na gerekli açıklama yapılarak sürecin devam etmesinin sağlandığını, ancak,  Covid-19 virüs salgını nedeniyle ihalelerin durdurulduğunu söyledi.    Gökyiğit, “Zorlu bir süreç olmasına rağmen sağlık servislerimizin ve hastalarımızın ilaçsız kalmasını önlemek için ihale, özel izinle yeniden başlamış ve geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştır” dedi.

Gökyiğit, şöyle devam etti:    “Normalde, ihale süreci tamamlanmadan acil gereksinim duyulan ilaçlar dış temsilcilikler vasıtasıyla veya piyasadan temin edilebiliyordu, ancak uçuşların da durmasıyla, özellikle soğuk zincir sevkiyatı gerektiren onkoloji ilaçlarında sıkıntılar baş göstermiştir ki, bu tip ilaçlar zaten piyasada bulunmamaktadır.     Bunların içerisinde kişiye özgü tedavi içeren ve sadece İngiltere’den temin edilebilen ilaçların sevkiyatı, uçuş olmaması nedeniyle henüz gerçekleşememiştir.    Bunun yanında tüm dünyayı etkileyen salgından dolayı birçok ülkede, ilaç temin, ihracat ve üretiminde sorunlar meydana gelmiştir.    Birçok ülke kendi gereksinimi için ilaç ihracatını yasaklamış durumdadır ve ihalemizde yer alan birçok ilaca, temin edilemeyeceğinden dolayı teklif dahi verilmemiştir.   Global ilaç üretiminin neredeyse durduğu, mevcut ilaçların ülkelerin kendi kullanımları için rezerve edildiği ve ithalatta ulaşım sıkıntısının yaşandığı bu zor süreçte, her şeye rağmen, zorlukları aşmaya çalışarak hizmetlerin devamlılığına çalışılmaktadır.    Bu bağlamda eksik olan veya olabilecek ilaçların siparişleri verilmiş olup, iki haftalık gibi bir süreçte elimize ulaşmaları beklenmektedir.”

Exit mobile version