Site icon Haber Kuzey Kıbrıs

Hayal kırıklığı yaşadılar

GİRNE KAPISI ESNAFI ZORDA…

Koronavirüs nedeni ile uzun süre iş yapmayan ve evinde oturan esnaf, bayramda yapacakları satışa bağladıkları umutlarını yitirdi. Özellikle Girne Kapısı esnafını ayakta tutan öğrencilerin ülkelerine dönmesi, askerlerin bölüklerinden çıkmaması ve turistin ülkeye alınmaması esnafı ekonomik anlamda derinden sarstı.

Koronavirüs salgını nedeni ile uzun süre kepenk kapatan esnaf, 2 – 2 buçuk ay sonra kapılarını yeniden açarak, müşteri ağırlamaya başladı. Dün bayramın 2’nci günü olduğu halde Girne Kapısı esnafı tatil yapmayarak uzun süre çalışmamanın kaybettirdiklerini yeniden kazanmayı hedefledi. Girne Kapısı’nda bayram günü az da olsa hareketlilik görülse de esnaf memnun değil. Virüs nedeni ile bu bayramın geçmiş bayramlara göre tadının olmadığını söyleyen esnaf, öğrencilerin ülkelerine dönmesi, turistin ülkeye alınmaması, askerin ise dışarı bırakılmamasının kendilerine olumsuz yansıdığını dile getirdi. Girne Kapısı esnafı, bayramın 1 ve 2’nci günü dükkânlarının kapılarını açmasına rağmen bekleneni ne bayramdan önce ne de bayramda bulamadıklarını belirtirken, kapalı kaldıkları sürede kayıpların büyük olduğunu, biriken kira, sigorta ve fatura borçlanın kazanç sağlanamadan ödenemeyeceğine dikkat çekti.

Mustafa Aslan: “Ekmek parası kazanmak adına bayramda da dükkânı açmayı tercih ettik ama gördüğünüz gibi cadde boş. 3 aya yakın bir süre kapılarımızı kapattık, ekonomik açıdan zor bir süreç oldu. Açtık ama beklenen müşteri potansiyelini henüz yakalayamadık. Bunun sebebi ise bana göre halen bazı kesimlerin virüs endişesi taşımasıdır.”

Bilal Ak: “Girne Caddesi’nde hizmet veren esnaf genellikle her bayram dükkânlarını açar, ama geçmiş bayramlara kıyasla bu bayram çarşıda gezen, dükkânlarımıza uğrayan insan yok diyebiliriz. Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına alırken, bizde de hala insanlarda tedirginlik hâkim, bu nedenle de vatandaş mümkün olduğunca az sokağa çıkıyor. Öte yandan işlerin düşmesinin diğer bir sebebi ise maddiyat, virüs döneminde vatandaşlar ekonomik açıdan da düşüş yaşadı, döviz de bir hayli yükseldi, bu nedenle bayram esnaf için çok da güzel geçmedi.”

Evren Atalay: “Koronaviris nedeni ile dükkânlarımızı kapatıp açtıktan sonra talep oldu ama bayram, esnafın beklediği gibi olmadı. O kadar süre kapalı kaldıktan sonra özellikle açıklarımızı kapamak adına bayramda dükkanı açtık ama beklenen iş olmadı. Geçmiş bayramlara göre bugünkü bayramı kıyaslarsak işlerin çok düşük olduğunu söyleyebiliriz. İş azlığının sebebi ise virüsün yarattığı korku ve bunun yanında dövizin yükselmesi.”

Murat İpek: “Geçmiş bayramlarla bu yıl ki bayramı kıyaslarsak, sessizlik var diyebilirim. Koronavirüs’ten dolayı, turistin olmaması, öğrencilerin ülkelerine dönmesi ve askerlerin dışarıya çıkmaması nedeniyle işlerde büyük bir düşüş var. Kapalı olduğumuz süre bizim için büyük kayıptı. Ödenmesi gereken kira ve faturalar yanında çalışan maaşlarımızda var ve bunların ödenmesi yaptığımız işle ödenir. Kapalı olduğumuz dönemde kazanç sağlamadık ama ödemelerimiz birikti.”

Osman Karadeniz: “Kapalı olduğumuz dönem ekonomik anlamda tüm esnafı etkilediği gibi bizi de etkiledi. Biz her bayramda dükkanı açıyoruz, ama bu bayram geçmiş zamanlar gibi değil. Örneğin; geçtiğimiz sene bayramdan birkaç gün önce esnaf yoğun çalışıyor, vatandaş çarşıya talep gösteriyordu ama bu sene bayramdan önce de, bayramda da esnaf boş boş oturuyor. Bunun sebebi ise virüsten dolayı öğrenci ve işçilerin ülkelerine dönmesi, askerinde bölüğünden çıkmamasıdır. Bizden en çok alışveriş yapan daha çok öğrencilere ve askerlerdi, onlarda olmayınca bu bayram pek de iyi geçmedi.”

Hasan Okur: “İşlerimiz virüsten dolayı çok düştü eskiden 10 günde 400 tane çeyrek bilet satardık, şimdi 150 tane satıp satmayacağımız bile belli değil, çünkü ortada insan yok. Benim bir emekli maaşım yok, günlük çalışıp kazancım ile geçiniyorum. Ama sokakta insan bile yok. Ben 2 ay evde kapalı kaldım eşimle birlikte, 65 yaş üstü olmama rağmen bir Allahın kulu kapımı çalıp bir şeye ihtiyacınız var mı diye sormadı.”

Nihat Üstünel: “2 ay tezgah açamamak beni de ekonomik anlamda etkiledi. Hazır olandan yedik ve bizim için gelecek hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak. Vatandaşın alım gücü sıfırlandı, bunun yanında Girne Kapısı esnafını kalkındıran öğrencilerin ülkelerine dönmesi ve askerin çıkmaması işlere ve ekonomiye de yansıdı.”

Exit mobile version