Site icon Haber Kuzey Kıbrıs

Eylem: Yaz tatilinden fedakarlık yapabiliriz

“KURUL OLUŞTURULMALI”…

Eğitim sendikaları, okulların açılması durumunda salgın riskinden endişe duyduklarını kaydederek, sendikaların, uzman doktorların ve akademisyenlerin yer alacağı bir kurul oluşturularak, bu konuda karar alınması gerektiğini söylüyor

KAYIPLAR GİDERİLEBİLİR”…

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, eğitimdeki kayıpların giderilmesi için her türlü özveriye hazır olduklarını ve gerekirse öğretmenlerin yaz tatilinden de fedakârlık edebileceğini kaydetti. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de bu konuda bir an önce kapsamlı ve ciddi bir toplantının yapılması gerektiğini, sağlıkla ilgili tedbirlerin alınması halinde eğitimdeki kayıpların giderilebileceğini ifade etti Eniz ORAKCIOĞLU    Koronavirüsü salgını nedeniyle ülkede kapanan sektörlerin 4 Mayıs’tan itibaren adım adım açılmaya başlanması beklenirken, okullar için bu sürecin daha da gecikeceği bildiriliyor.    Salgın sürecinin başında bulaş riskinin en çok olduğu restoran, cafe, okullar ve toplu taşımacılık gibi sektörler ilk kapanan yerler olmasına rağmen, hükümet, bu sektörler için en son açılacak yerler olarak hedef belirledi.    Eğitim sektöründe öğrenciler için kayıpların büyük olduğu yönündeki endişeler de had safhada.    Öğretmen sendikaları, eğitim sektöründe belirlenecek tarihin, alınacak önlemlerin ve kaybın nasıl giderileceğinin, oluşturulacak bir kurulla belirlenmesi gerektiği yönünde hem fikir.

“Önce sağlık” diyen sendikalar, oluşturulacak kurulda, eğitim sendikaları temsilcilerinin, akademisyenlerin ve uzman doktorların yer alması olması gerektiğini vurguluyor.    Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, “Eğitimin ne zaman başlayacağı ile ilgili tarih, sağlık uzmanları ve eğitim sendikalarından oluşan bir masada konuşulup tartışılmalıdır” dedi.

Eğitimdeki kaybın giderilmesi için gerekirse öğretmenlerin yaz tatilinden de fedakârlık edebileceğini söyleyen Eylem, her türlü özveriye açık olduklarını söyledi.    Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil de ilköğretimde okuyan yüzde 40’ı vatandaş olmayan öğrenci olduğuna ve bu öğrencilerin birçoğunun ülkelerine gittiğine dikkat çekerek, sektörün açılması ile bu öğrencilerin eğitim durumunun ne olacağını sorguladı.    Bu öğrencilerin ülkeye yeniden girişleri ile salgın tehlikesinin artacağı endişesini dile getiren Elcil, bir an önce bu konuda kapsamlı ve ciddi bir toplantının yapılması gerektiğinin altını çizdi ve sağlıkla ilgili tedbirlerin alınması halinde eğitimdeki kayıpların giderilebileceğini söyledi. Eylem: Açılımdan önce uzmanlardan görüş alınmalı

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, eğitimde 4 haftalık bir kaybın bulunduğuna işaret ederek, Eğitim Bakanlığı’nın bu kayıpların nasıl giderileceği ve eğitimin başlama tarihi hakkında kendileriyle istişare etmediğini belirtti.    Eylem, okulların kalabalık oluşundan dolayı en büyük riskin okullarda bulunduğunun altını çizerek, eğitimin ne zaman ve nasıl başlayacağının bilimsel kuruluşlara sorulması ve o doğrultuda hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Selma Eylem, “Eğitimin ne zaman başlayacağı ile ilgili tarih, sağlık uzmanları ve eğitim sendikaları temsilcilerinden oluşan bir masada konuşulup tartışılmalıdır” dedi.    “Önce sağlık” diyen Eylem, sağlık uzmanlarından fikir alındıktan sonra, kayıplarının nasıl giderileceğinin planlanması gerektiğini vurguladı. “Fedakârlığa hazırız”    Eylem, uzmanların, uzun bir süre daha sosyal mesafenin korunması, maske ve eldiven takılması gerekeceği konusunda görüş belirttiğini kaydederek, açılımdan sonra bu konuların nasıl düzenleneceğinin de ayrı bir planlama konusu olduğunu belirtti.    Eylem, eğitimde şu an 4 haftalık kayıp olduğunu kaydederek, yine 4 haftalık bir sürede bu kaybın tamamlanabileceğine dikkat çekti.    Gerekirse öğretmenlerin yaz tatilinden de fedakârlık edebileceğini söyleyen Eylem,  her türlü özveriye açık olduklarını vurguladı. Elcil: Eğitimde kayıp büyük    KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, iki aya yakın bir süredir okulların kapalı olduğunu hatırlatarak, eğitimde kaybın büyük olduğunun altını çizdi.

Elcil, kaybın giderilemeyecek bir kayıp olmadığına dikkat çekerek, bu konuda sendikaların, hekim örgütlerinin ve akademisyenlerin bulunduğu bir masanın oluşturulması gerektiğini, bu kişilerin görüşleri doğrultusunda okulların ne zaman açılacağı ve nasıl önlemler alınacağına karar verilmesi gerektiğini söyledi. “Kaybın giderilmesi ile ilgili bir girişim yok”    Bu konuda Eğitim Bakanlığı’nı eleştiren Elcil, bakanlığın tek derdinin kolej giriş sınavları olduğunu savundu.    Elcil, eğitimde kaybın nasıl giderileceği konusunda bir girişimin olmadığını belirterek, kendilerinin yaptığı çalışmaların önünün de bakanlık tarafından kesildiğini ileri sürdü.    Eğitim sendikası olarak bir site kurmaya çalıştıklarını ve site ile öğretmenleri destekleyip, öğrencilerin kaybını gidermeyi hedeflediklerini anlatan Elcil, Eğitim Bakanı’nın kendilerini polise şikayet ettiğini ve bu uygulamaları bakanlığın yapabileceğini söylediğini, fakat ortada bir çalışmanın olmadığını kaydetti. “Salgının olmadığı yönünde açıklama yok”    Elcil, uzun bir süredir Eğitim Bakanlığı’ndan, kayıpları ve okulların açılma tarihini konuşmak üzere çağrı beklediklerini ancak bu yönde bir çağrının gelmediğini kaydetti. Elcil, dün ise bazı sendika üyelerine Eğitim Dairesi Müdürü’nden görüşme çağrısı geldiğini de bildirdi.

Elcil, önceliğin sağlık olduğunu fakat Sağlık Kurulu’nun burada salgının olmadığı yönünde bir açıklamada bulunmadığını ifade ederek, okulların açılması ile ilgili kararın, uzman hekimler, sağlık kurulu ve eğitim sendikalarınca tartışılarak verilmesi gerektiğini söyledi.    İlköğretimde okuyan yüzde 40’ı vatandaş olmayan öğrenci olduğuna ve bu öğrencilerin birçoğunun ülkelerine gittiğine dikkat çeken Elcil, ilköğretimin açılması ile bu öğrencilerin eğitim durumunun ne olacağını sorguladı ve öğrencilere girişlerin açılması halinde salgın tehlikesinin artacağını kaydetti.    Elcil, okullar gibi toplu alanlarda bulunmanın riski artırdığını vurgulayarak, Eğitim Bakanlığı’nın, okulların açılması konusunda ciddi çalışma yapması gerektiğine dikkat çekti.

Şener Elcil, bir an önce kapsamlı ve ciddi bir toplantının yapılması gerektiğinin altını çizerek, sağlıkla ilgili tedbirlerin alınması halinde eğitimdeki kaybın giderilebileceğini söyledi.

Exit mobile version