Site icon Haber Kuzey Kıbrıs

Aşıkoğlu: TC- KKTC protokolü bugüne kadarkilerin en önemlisidir

Haluk Yerli’nin sunduğu Sabah Ajansı programının konuğu Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, pandemi sonrası sektörü değerlendirdi. Aşıkoğlu, Hükümetin ikinci paketle sektörün Haziran sonu hareketleneceğini söyledi. Devletin pandemi dolayısıyla sağladığı bin 500 TL’lik desteğin bu ayda devam ettiğini aktaran Aşıkoğlu, ödemelerin en geç 15 Haziran’da tamamlanacağını da duyurdu.

SEKTÖR HAZİRAN SONU GİBİ CANLANACAK

Pandeminin etkilerinin hala devam ettiğinin altını çizen Şahap Aşıkoğlu, sektörde arz- talep ilişkisinde dengelerin değiştiğini, talepte düşüşler yaşandığını kaydetti.  Aşıkoğlu, “Şu anda pandemi yaşanıyor.  Birçok sektör ciddi sıkışıklık ve talep düşüklüğü yaşıyor. Dolayısıyla hükümetin açıkladığı birinci paketle birlikte hem sosyal devlet olma özelliklerinin gerektirdiğini yaptık. Bir taraftan da elimizden geldiği kadar piyasanın yürüyebilmesi için ve devletin kendi fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için çalışma yaptık.  Nitekim de düşündüğümüz 34 maddenin 32 maddesini başarabildik. İki madde de hukuki bir süreç var onları da ikinci pakete attık. Devlet alması gereken 750 milyon TL’yi almadı ve bu bir teşvik olarak piyasaya gitti. 170-180 milyon TL’ye yakın da banka kredisi desteği verildi.  Piyasaya Haziran sonuna kadar bankalardan kredi vasıtasıyla 550-600 milyon TL’ye yakın bir nakit akımı enjekte edilecek.  Kısa vade de insanların daha rahat nefes alabileceği, personelini ödeyebileceği, hammadde alabileceği, kirasını ödeyebileceği kolay bir kredi sistemi yarattık. Yeterli olmasa da devlet maaş verebildi. Bunu bir paket olarak düşünecek olursak, devlet piyasaya para bombalayacak.

40-45 BİN KİŞİ BİN 500 LİRALIK DESTEKTEN YARARLANDI

İkinci paketin birinci paket gibi olmayacağını aktaran Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, birinci paketin acil müdahale, ikinci paketin ise hedefe yönelik olduğunu belirtti. Aşıkoğlu, “Sayın başbakan tüm bunun detaylarını verecek. İkinci paket birinci paket gibi olmayacak.  Birinci pakette acil bir müdahale vardı ne olacağını bilmiyorduk. İkinci pakette daha hedefe yönelik, bizi ileri taşıyacak daha uzun vadeli bir paket olacak” dedi. Öte yandan devletin destek amaçlı ödediği Bin 500 liralık desteğin bu ay da devam ettiğini aktaran Aşıkoğlu, “İki ay söz vermiştik bu iki ayın ikincisi bu hafta ödeniyor.  Biz 20-25 bin civarının ödeneceğini tahmin ediyorduk. Bakanlar Kurulu’nun da gerekli gördüğü bazı açılımlarla sayı 40-45 bine çıktı.  Bu kadar kişinin banka hesaplarına tek tek para yatırmak zor bir iştir. Bunu ancak 10 gün sonra yapabiliyoruz. 15’i civarı her şey bitecek diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Pandemi döneminde ülkenin iç yüzüne döndüğünü aktaran Aşıkoğlu, bu dönemde fark edilen ihracat ve turizmde yapılan yanlış planlamayla iki yıl daha yüzleşeceğiz dedi. Aşıkoğlu, “Pandemi çok net gösterdi ki çoğu ekonomik modelimiz, planlamadan yaptığımız birçok model yanlıştır. Turizm modelimiz de yanlıştır. Dolayısıyla bunu değiştirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

TC- KKTC PROTOKOLÜ BUGÜNE KADARKİLERİN EN ÖNEMLİSİDİR

TC- KKTC arasında yapılan Mali protokol iş birliğinin bugüne kadar yapılan iş birliklerinde en önemlisi olduğuna vurgu yapan Aşıkoğlu, 2023 dünyasına hazırlık yapmazsak 2019’a çakılı kalır, şu anki ekonomik ve sosyal pozisyonumuzdan çok daha geriye gideriz’ ifadelerini kullandı. Aşıkoğlu, şunları kaydetti, “Herkesin gerçekten es geçtiği bir yeni KKTC- TC protokolünde madde var. Diyor ki o madde, 3 yıllık bir plan olacak. Orta vadeli planda bütün bu sorunları, muhalefeti ile odaları ile, küçük esnafla birlikte, pandemi sonrasında gerçeklerle yüzleşmiş, sorumluluğunu bilen insanlarla yapacağız. 2021-2023 yılı TC- KKTC protokolü belki de KKTC halkı için bugüne kadarkilerin en önemlisidir.  Siz örneğin Türkiye’ye karşısınız siz Türkiye ile yapılan doğru bir anlaşmayı, o doğru duruşunuzu kırıp, evet bu doğrudur diyemezsiniz. Bunun içinde sizin partizanlığınız sizi rasyonel olmayan yollara götürür. O ideoloji de sizi rasyonel olmayan noktalara götürür bizim şu anda Kıbrıs’ta yaşadığımız çok net şey budur.

DEĞİŞMEZSEK 2019’A ÇAKILI KALIRIZ

KKTC’de bazı şeyler revize edilmezse şu anki durumdan daha kötüsünü öngördüğünü söyleyen Aşıkoğlu, sözlerini şöyle tamamladı,  “Şu andaki ekonomik ve sosyal pozisyonumuzdan çok daha geriye gideceğiz. Neden? Çünkü eski dünya ile 2019 dünyası ile az çok mücadele edebilirdik. Ama 2020-2021 dünyası ile rekabet edecek bir pozisyonumuz kalmadı. Koşan ekibe yetişme şansımız kalmayacak. Ya biz 2023 dünyası için bir hazırlık yapar, bazı sektörleri geliştiririz. Katma değeri yüksek ürünler gibi yaratıcı fikirlerin üretilmesi, modellenmesi ve satılması gibi bir yeni dünya düzenine ayak uyduran hale geçeriz.  Ya da her geçen gün 2019’a çakılı kalır hiçbir fedakârlık etmeden hayat standartlımızı korumaya çalışırız.”

Exit mobile version