Site icon Haber Kuzey Kıbrıs

10 ÖĞRENCİDEN 3’ÜNÜN BİLGİSAYARI YOK

OECD’nin ‘COVID-19 Salgınında Eğitim’ adlı raporunda, ülkelerin uzaktan eğitim konusundaki düzeyi ortaya konuldu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ‘eğitim ve ödevi için kullanabileceği bilgisayarı olan öğrenciler’ sıralamasında, bölgesinde bulunan ülkelerin gerisinde kaldı.

Koronavirüs salgınının yayılma hızını önlemek amacıyla, birçok ülkede olduğu gibi ülkemiz’de de uzaktan eğitim modeline geçildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan tüm öğrenciler  uzaktan eğitime başladı.

Uzaktan eğitim, başlanmasına  karşın KKTC’de öğrencilerin yüzde kaçının evinde, eğitim için kullanabileceği bilgisayar olduğu konusu tartışmaları beraberinde getirdi.

OECD ise yaptığı araştırmada  raporundaki 77 ülkelik, ‘Sessiz bir çalışma yerine erişimi olan öğrencilerin yüzdesi’ listesine Türkiye, 49’uncu sıradan girdi. Kazakistan, Azerbaycan ve Bosna Hersek’in Türkiye’nin üzerinde olduğu listede bilişim uzmanları ve yapılan anketler gösteriyor ki KKTC’nin sıralaması Türkiye ile paralel düzeyde ilerliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde öğrencilerin yüzde 30’u bilgisayara erişemiyor

Ülkemizde yapılan anketler doğrultusunda “internete erişimi olan öğrenciler” anket sonucunda KKTC’de öğrenim gören öğrencilerin yüzden %30’unun ya internete erişiminin bulunmadığı ya da gerekli ekipmana sahip olmadığı görülüyor.
Aileler bu durumdan şikayetci olmalarına rağmen ülkede eğitim online olarak başlamış bulunuyor.

Okul çalışmaları için kullanabileceği bir bilgisayarı olmayan öğrencilerin derslerinde zorunlu olarak geri kalacağını belirten aileler çaresizlik içinde ya Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu’ndan yardım bekliyor ya da pandemi sürecinin bitmesini ve yüz yüze eğitime geçilmesini umut ediyor.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu henüz bu konu ile ilgili bir açıklama yapmazken derslerinden geri kalacak olan ekipmanı eksik öğrencilerin aileleri iş adamlarından destek bekliyor.

Exit mobile version